Άλμπουμ ΦωτογραφιώνΨηλορείτης

Συμμετοχή στην 35η συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου

Το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη ως ένα από τα τέσσερα Ελληνικά και Παγκόσμια Γεωπάρκα συμμετείχε ενεργά στην 35η συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου που πραγματοποιήθηκε από την 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου του 2015 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τα 64 Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα καθώς και από τα γεωπάρκα του Καναδά, της Βραζιλίας, του Μαρόκου και άλλων υπό ένταξη περιοχών της Αφρικής. Τον Ψηλορείτη εκπροσώπησε ο Δρ Χαρ. Φασουλάς με την ιδιότητα και του συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων. Στη συνάντηση έγιναν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των  νέων οργάνων του Δικτυου όπου επιβεβαιώθηκε η επανεκλογή του Δντη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κου Νικόλαου Ζούρου ως συντονιστή, συζητήθηκαν λειτουργικά και οργανωτικά θέματα και οι αιτήσεις των νέων μελών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δυο ελληνικές περιοχές, της Σητείας και των Γρεβενών, καθώς και του Τροόδους της Κύπρου.
Η φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO με αφορμή τις προχωρημένες συζητήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο Διεθνή οργανισμό και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα για αναγνώρισή τους ως Επίσημη Πρωτοβουλία του Οργανισμού, αντίστοιχη με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή τα Βιοσφαιρικά Αποθέματα. Η κοινή ομάδα εργασίας έχει ήδη καταλήξει στην τελική πρόταση προς το Executive Board της UNESCO και σύντομα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
Παράλληλα, με τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα γεωπάρκα να προβάλλουν τα χαρακτηριστικά και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής τους μέσα από δυο εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης η κεντρική είσοδος του οργανισμού φιλοξένησε πόστερς και παρουσιάσεις από όλα τα γεωπάρκα, ενώ το βράδυ της 31ης Μαρτίου στο Κεντρικό Εστιατόριο του Οργανισμού φιλοξενήθηκε πάρτι με τοπικά προϊόντα από τα διάφορα γεωπάρκα στο οποίο προσκαλέστηκαν όλα τα στελέχη, οι υπάλληλοι και οι εθνικές αντιπροσωπίες του Οργανισμού. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής των τοπικών προϊόντων, που για τον Ψηλορείτη αποτελούσαν το αγνό ελαιόλαδο, παξιμάδι, αρωματικά φυτά και γραβιέρα. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με φόντο τον πύργο του Άιφελ, ήταν αξέχαστες.


 
Top