psiloritis geopark

Γεω-διαδρομή Γωνιών


Περιγραφή

Η περιοχή των Γωνιών Μαλεβιζίου κατέχει μια μοναδική για όλη την Κρήτη γεωλογική ιδιαιτερότητα. Μέσα σε μια απόσταση δύο χιλμ. ο επισκέπτης μπορεί να δει τα τέσσερα από τα έξι τεκτονικά καλύμματα, τις ομάδες δηλαδή των πετρωμάτων που σκεπάζουν, σαν κουβέρτες ή μια την άλλη, που σχηματίζουν την Κρήτη. Για το λόγο αυτό έχει και τη μεγαλύτερη γεω-ποικιλότητα σε όλο το νησί! Η γεω-διαδρομή ακολουθεί το μικρό ασφάλτινο δρόμο που ανηφορίζει πάνω από τις Γωνιές με κατεύθυνση προς το νότο. Είναι πολύ βατή για μικρούς και μεγάλους, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους, αφού στο σύνολό της κινείται κατά μήκος των αγροτικών δρόμων της περιοχής. Στην αρχή της πορείας εμφανίζονται εξαιρετικές τομές των ηφαιστειακών πετρωμάτων που σχηματίστηκαν πριν 140 εκατ. χρόνια στο βυθό ενός ωκεανού και ονομάζονται Οφειολίθοι. Τα πετρώματα αυτά είναι κυρίως σερπεντινίτες και πυροξενίτες και σχηματίζουν όλο το λόφο Φιλιόρημος. Κατά μήκος της ανηφορικής διαδρομής συναντούμε πολλές εμφανίσεις των πετρωμάτων αυτών , ρήγματα καθώς και την επαφή τους με τα κατώτερα πετρώματα της ομάδας του «Βάτου». Το καλύτερο σημείο για να τα παρατηρήσουμε είναι βέβαια δίπλα στον παραδοσιακό ανεμόμυλο, έναν από τους λίγους που σήμερα διατηρούνται στο Μυλοπόταμο. Δίπλα από τον ανεμόμυλο υπάρχουν πολλές εμφανίσεις με τους ασβεστιτικούς σχιστόλιθους του «Βάτου», που μάλιστα κάμπτονται και σχηματίζουν όμορφες πτυχές.
Από το σημείο αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε την τσιμεντόστρωτη διαδρομή που συνεχίζει προς νότο. Πολύ σύντομα τα πετρώματα αλλάζουν και αρχίζουν να εμφανίζονται λεπτά στρώματα από ψαμμίτες, ασβεστόλιθους, αργιλικά ιζήματα, πυριτόλιθους και ραδιολαρίτες που σχηματίζουν τον φλύσχη της «Πίνδου». Στη συνέχεια και για αρκετή απόσταση συναντούμε εναλλαγές με τα ίδια πετρώματα και τη χαρακτηριστική φρυγανική βλάστηση της περιοχής με αστοιβίδες (Sarcopoterium spinosum), θυμάρι (Thymus vulgaris), λαδανιές (Cistus creticus) και σπάρτα (Spartium junceum), ενώ διάσπαρτες υπάρχουν μικρές παραδοσιακές καλλιέργειες με αμπέλια, ελιές, καρυδιές και αμυγδαλιές.
Προσεγγίζοντας ένα παλιό λατομείο, τα πετρώματα αλλάζουν και μετατρέπονται σε πλακώδεις ασβεστόλιθους με χαρακτηριστικές πυριτικές εναλλαγές που γρήγορα δίνουν τη θέση τους στους κατώτερους κόκκινους κερατολίθους της «Πίνδου». Είναι από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά πετρώματα που θα συναντήσουμε στην Κρήτη. Πολύ σύντομα και όσο συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία θα συναντήσουμε ξανά τα πετρώματα του φλύσχη της «Πίνδου». Η συνέχειά τους όμως διακόπτεται απότομα εξαιτίας ενός ρήγματος που τα κόβει και τα φέρνει σε επαφή με τα κατώτερά τους πετρώματα του φλύσχη της «Τρίπολης». Αυτός αποτελείται από παχιά στρώματα καστανών ψαμμιτών και κροκαλλοπαγών που κάνουν αντίθεση με τα λεπτά στρώματα του φλύσχη της «Πίνδου».
Μέχρι και το διάσελο, όπου θα συναντήσουμε τη διασταύρωση με τον χωματόδρομο που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια για να επιστρέψουμε στο χωριό, τα πετρώματα παραμένουν τα ίδια. Περίπου 50 μ. μετά τη διασταύρωση θα συναντήσουμε τους κατώτερους ασβεστόλιθους της «Τρίπολης» που καλύπτουν όλο το τμήμα της ορεινής ζώνης μέχρι και το οροπέδιο του Εβδόμου. Η πορεία θα συνεχιστεί προς τον οικισμό ακολουθώντας τους χωματόδρομους που οδηγούν σε μικρές στάνες διασχίζοντας διαρκώς τα πετρώματα του φλύσχη της «Τρίπολης». Στην πρώτη μικρή ρεματιά που θα συναντήσουμε θα χρειαστεί να περάσουμε ένα φράχτη και καλό θα είναι να μην ξεχάσουμε να τον κλείσουμε πίσω μας. Πολύ γρήγορα θα τραβήξουν την προσοχή μας γεράκια που εξορμούν από τους μικρούς γκρεμούς που σκεπάζουν το χωρίο.
Για να μπούμε στις Γωνιές θα πρέπει να περάσουμε δίπλα από τον τετράγωνο ψαμμιτικό βράχο που δεσπόζει στη διαδρομή και να ακολουθήσουμε το κατηφορικό μονοπάτι πίσω από αυτόν, περνώντας κάτω από τη μεγάλη χαρουπιά (Ceratonia siliqua). Η «Πέρα γειτονιά» είναι από τις πιο όμορφες και παλιές του χωριού με πετρόκτιστα σπίτια, αψιδωτές εισόδους και μικρές αυλές, που όμως είναι ερειπωμένα σε μεγάλο τους μέρος. Οι μικρές πλατείες με τα παγκάκια και την πλούσια σκιά θα ξεκουράσουν και θα δροσίσουν τον επισκέπτη. Ακολουθώντας στη συνέχεια τον κεντρικό δρόμο θα διασχίσουμε το χωριό περνώντας δίπλα από παλιές βρύσες και μικρά καφενεία και θα καταλήξουμε στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ανωγείων που θα μας οδηγήσει στην αρχή του μονοπατιού. Είναι το μόνο τμήμα που χρειάζεται προσοχή λόγω της διέλευσης οχημάτων.

Μήκος διαδρομής : 3,95 χιλιόμετρα Υψόμετρο Αρχής:620 μέτρα
Υψόμετρο Τέλους : 620 μέτρα Χαμηλότερο υψόμετρο: 620 μέτρα
Μεγαλύτερο υψόμετρο : 720 μέτρα Μέγ. Υψομετρική διαφορά: 100 μέτρα
Προσφορά νερού : Δεν υπάρχει
Βλάστηση : Φρυγανική, καλλιέργειες.
Διάρκεια : 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας :  Μικρός (κατάλληλη για οικογένειες και μαθητές)

Πρόσβαση
Από την επαρχιακή οδό Ηρακλείου - Ανωγείων.

Αρχή και τέλος διαδρομής
Η διασταύρωση της επαρχιακής οδού Ηρακλείου – Ανωγείων με τον παρακαμπτήριο του οικισμού Γωνιών που οδηγεί προς το οροπέδιο του Εβδόμου και το Γωνιανό Αόρι, απέναντι από το χώρο στάθμευσης και τη θέση θέας.

Δυσκολίες -Κίνδυνοι
Δεν εγκυμονεί κινδύνους αφού στο σύνολό της κινείται κατά μήκος αγροτικών δρόμων γύρω από τον οικισμό. Προσοχή χρειάζεται στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, μετά τον οικισμό και μέχρι το χώρο στάθμευσης, όπου για περίπου 300 μέτρα ακολουθεί την επαρχιακή οδό.

Σημεία Ενδιαφέροντος – Points of interest

1: Οφειόλιθοι / Ophiolites
2: Επαφή Οφειολίθων – Σχιστολίθων Βάτου / Ophiolite – Vatos’ schist contact
3: Σχιστόλιθοι Βάτου / Vatos’ schist
4: Φλύσχης Πίνδου / Pindos’ flysch
5: Πλακώδης Ασβεστόλιθος Πίνδου / Pindos’ platy limestone
6: Κερατόλιθοι Πίνδου / Pindos’ red radiolarites
7: Ρήγμα Πίνδου –Τρίπολης / Pindos – Tripolitsa fault
8: Φλύσχης Τρίπολης / Tripolitsa flysch
9: Επαφή φλύσχη – ασβεστολίθων Τρίπολης / Tripolitsa flysch –limestone contact
10: Φράκτης – Fence
11: Ψαμμιτικός βράχος / Sandstone rock
12: Βρύση / Fountain

Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομικό Τμήμα Ανωγείων: 2834032553
Anogia Police Station: +2834032553 

 

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
UNESCO