psiloritis geopark

Εκπαιδευτικό υλικό Γεωπάρκου Ψηλορείτη

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη προσφέρει διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες σε μαθητές και παιδιά που επισκέπτονται το Πάρκο και το Κέντρο Ενημέρωσης. Αυτές αφορούν:
Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Γεωπάρκου Ψηλορείτη
Το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου του ΑΚΟΜΜ στην είσοδο του χωριού των Ανωγείων, προς την έξοδο του Ηρακλείου. Περιλαμβάνει ενημερωτικό κι εκπαιδευτικό υλικό και μικρές πειραματικές διατάξεις, διοράματα (σπηλαίου, ορεινού οικοσυστήματος και ανωγειανού σπιτιού), εκθετήριο τοπικών προϊόντων, ενώ υπάρχει και μικρή συλλογή με πετρώματα και απολιθώματα από την περιοχή του γεωπάρκου καθώς και ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία. Υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης σε ελληνικά κι αγγλικά.
Yπαίθριες εκπαιδευτικές δράσεις
Το προσωπικό του Γεωπάρκου Ψηλορείτη διοργανώνει ή συμμετέχει, μετά από πρόσκληση, σε ενημερωτικές ή/ και εκπαιδευτικές δράσεις που σχετίζονται με τα αντικέιμενά του στο πεδίο. Στις δράσεις αυτές, οι μαθητές μπορούν να δουν και να μάθουν για όλα εκείνα τα στοιχεία της γεωλογικής, και όχι μόνο, ταυτότητας του Γεωπάρκου Ψηλορείτη εκτός σχολικής αίθουσας.
 
Εκπαιδευτική εφαρμογή e- Geodiscover για κινητές συσκευές Android από το Google Play για τα μονοπάτια της Μύγιας και των Γωνιών!

Η εκπαιδευτική εφαρμογή στοχεύει να παρέχουν γνώσεις για τη γεωλογία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του γεωπάρκου, καθώς και δεξιότητες ανάγνωσης χαρτών, προσανατολισμού και πλοήγησης, με τη μορφή ενός αναδυόμενου κουίζ «κρυμμένου θησαυρού», το οποίο το παιδί ακολουθεί κατά μήκος μιας εύκολης και ομαλής σύντομης διαδρομής στην περιοχή του οροπεδίου της Στεφάνας ή/ και στις Γωνιές.



Εκπαιδευτικά προγράμματα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη

Στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα 1-2 ωρών, που περιλαμβάνουν εισαγωγική παρουσίαση στις παρακάτω θεματικές και σύντομες δραστηριότητες υπό μορφή παιχνιδιού. Οι θεματικές του κάθε προγράμματος, μπορούν να εμπλουτιστούν με βάση τα ενδιαφέροντα και τους στόχους που έχει θέσει η κάθε τάξη με επιπλέον δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια ανεξάρτητων, στοχευμένων δράσεων (π.χ. οικολογικό αποτύπωμα διατροφής, τοπικά προϊόντα, κίνδυνοι ορεινών οικοσυστημάτων). 

1.
Ψηλορείτης: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO (Δημοτικό- Λύκειο): τι είναι και τι κάνει ένα γεωπάρκο; τι είναι οι γεώτοποι και ποια η γεωποικιλότητα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη; ποια είναι η παλαιογεωγραφική εξέλιξη της Κρήτης; πώς η γεωλογία συνδέεται με τα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους του Ψηλορείτη;
2. Παραμύθι στο Γεωπάρκο Ψηλορείτη (Νηπιαγωγείο- Γ’ Δημοτικού): ποιοι μελετούν τα πετρώματα; τι είναι και τι κάνει ένα γεωπάρκο; τι μπορεί να είναι γεώτοπος και τι όχι; τι σχέση έχει η γεωλογία με τους μύθους;
παιχνίδι με ένα μύθο του Γεωπάρκου Ψηλορείτη!
3. Βιοποικιλότητα και Γεωπάρκο Ψηλορείτη (Δ’ Δημοτικού- Λύκειο): τι είναι και τι κάνει ένα γεωπάρκο; τι είναι η γεωποικιλότητα και η βιοποικιλότητα; τι σχέση έχουν μεταξύ τους; ξεχωριστά φυτά και ζώα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη: ιστορία και απειλές τους.

 


Εκπαιδευτικές μουσειο- βαλίτσες διαφορετικών θεματικών


Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, κατά την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων και με τη συνεργασία του με διαφορετικούς φορείς, έχει αναπτύξει μια σειρά από μουσειο- βαλίτσες τις οποίες είτε χρησιμοποιεί κατά τις επισκέψεις σχολείων στο Κέντρο Ενημέρωσης ή δανείζει σε εκπαιδευτικούς της περιοχής. Οι μουσειο- βαλίτσες αυτές είναι:

1. "Το υπόγειο ταξίδι του νερού", στα πλαίσια του Leader+ με τη συνεργασία του Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. και του Μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η μουσειοσυσκευή αυτή αφορά στη σχέση ασβεστολίθου και νερού, την υπόγεια διασρομή του νερού μέσα από τα πετρώματα, το σχηματισμό καρστικών δομών και των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας σ' αυτές π.χ. σπηλαιόβια ζωή. Περιλαμβάνει οδηγίες και βιβλίο θεωρίας, ντοσιέ πειραματικών επιδείξεων και παιχνιδιών (σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα) καθώς και δύο επιτραπέζια παιχνίδια. Ομάδα στόχο αποτελούν μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τάξεων του Γυμνασίου, καθώς και εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων βαθμίδων.



2. "Κλιματική Αλλαγή και Νησιωτικά Γεωπάρκα", στα πλαίσια του προγράμματος GEO- IN του Interreg με τη συνεργασία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Τροόδους, Σητείας, Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η μουσειοσυσκευή αυτή αφορά στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, του "αποτυπώματος" του σύγχρονου τρόπου ζωής και των φυσικών φαινομένων που σχετίζονται με τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων. Περιλαμβάνει οδηγίες και βιβλίο θεωρίας, ντοσιέ δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, αφίσες, χάρτες καθώς και δύο επιτραπέζια παιχνίδια. Ομάδα στόχο αποτελούν μαθητές ηλικιών 8-14, καθώς και εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων βαθμίδων.



3. "Μειώνω- Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω", στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020 “RURITAGE” με τη συμβολή του ΚΠΕ Ανωγείων, του Μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Τεχνικού Γραφείου ΑΕΛΙΑ Αειφόρος Μηχανική 

Ο σκοπός  του προγράμματος είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευόμενους σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης που αφορούν την μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών- κυρίως του πλαστικού- και όλο το απαραίτητο υλικό διατίθεται ψηφιακά. Περιλαμβάνει οδηγό για τους/ τις εκπαιδευτικούς και όλο το απαραίτητο θεωρητικό υλικό και υλικό δράσεων για τρεις κύριες δραστηριότητες σχετικών θεματικών. Ομάδα στόχο αποτελούν μαθητές των τάξεων Β- ΣΤ' Δημοτικού, καθώς και εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων βαθμίδων.



Επιπλέον μουσειο- βαλίτσες που υπάρχουν στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και υλοποιούνται τμηματικά μόνο κατά την επίσκεψη μαθητών εκεί, ανάλογα με τη θεματική της επίσκεψης κάθε σχολείου, είναι οι "Σπιζαετός, ο αετός της Μεσογείου" και "Περιοχές Natura της Κρήτης: Ιστορίες χιλιάδων ετών" της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και η εκπαιδευτική βαλίτσα του έργου LIFE GRECABAT.