Ο Μύθος

Ο Μύθος

 Ο Ψηλορείτης είναι συνδεδεμένος με τη γέννηση και τη δράση αθάνατων θεών. Στις πλαγιές του όρους Ίδη η Ρέα κυνηγημένη από τον Κρόνο έκρυψε τον Κρηταγενή Δία και η μυθική αίγα Αμάλθεια γαλούχησε το βασιλιά του δωδεκάθεου. Εδώ οι Κουρήτες με τον αχό των ασπίδων τους σκέπαζαν το κλάμα του μικρού θεού που έμελε να γίνει πατέρας θεών και ανθρώπων.

Λίγο πάνω από το οροπέδιο της Νίδας, το Ιδαίον Άντρον αποτελούσε κέντρο λατρείας του Κρηταγενούς Διός και δίκαια το σπήλαιο χαρακτηρίστηκε ως η Βηθλεέμ της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο διασχίζει τον ποταμό Ληθαίο και μεταφέρει την Ευρώπη στη νήσο Κρήτη, καταλήγοντας στην αρχαία Γόρτυνα. Εδώ βρίσκεται ο Λαβύρινθος, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του οποίου ζούσε ο Μινώταυρος.

Ο χάλκινος γίγαντας Τάλως, ορίστηκε από το βασιλιά Μίνωα να προστατεύει το νησί της Κρήτης από κάθε εισβολέα. Το μυθικό ον συνδέεται με τους ορεινούς όγκους των Ταλέων ορέων που εκτείνονται βόρεια του Ψηλορείτη. Στο Γεροντόσπηλιο του Μελιδονίου λατρευόταν ο Ταλέος Ερμής.

Το ιερό βουνό, από την εποχή της πρώτης κατοίκησής του καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων οι οποίοι ανατρέφονται με μύθους και δημιουργούν ιστορία.