psiloritis geopark

Διαχείριση

Οι οικισμοί της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής διαδραματίζει το Γεωπάρκο Ψηλορείτη το οποίο έχει αναγνωρισθεί επίσημα ως παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Στην περιοχή υπάρχει από το 1988 το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ, το οποίο έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της .

Η εταιρία είχε την πρωτοβουλία  για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων, ενώ για πολλά χρόνια ήταν και υπεύθυνη για τη διαχείριση του.

Η εμπειρία, όμως, αυτά τα χρόνια έδειξε ότι η διαχείριση του Γεωπάρκου έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο δραστηριότητας ενός φορέα, ο οποίος θα είχε κυρίως πέρα από την θεσμική του υπόσταση και την ικανότητα χρηματοδότησης δράσεων και υποχρεώσεων του Γεωπάρκου.

Για αυτό το λόγο ιδρύθηκε το 2019 το Δίκτυο Δήμων του Ψηλορείτη με διακριτικό τίτλο "Δίκτυο Ιδαίων".

Η νομική μορφή του Δικτύου είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στο άρθρο 101 του Ν.3852/2010 (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία του άρθ. 741 Α.Κ.).

Τα ιδρυτικά του μέλη είναι :

α) Οι Δήμοι της περιοχής: Δήμος Αμαρίου, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Γόρτυνας, Δήμος Μαλεβιζίου, Δήμος Μυλοποτάμου, Δήμος Ρεθύμνου, Δήμος Φαιστού.

β) Η Περιφέρεια Κρήτης


Σκοπός του δικτύου είναι η από κοινού εθελοντική συνεργασία των μελών του για θέματα που έχουν σχέση με τη γεωγραφική  ιδιαιτερότητά τους και την από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα πραγματικά τους προβλήματα που αφορούν γενικότερα την ιστορική, πολιτισμική, κοινωνικοοικονομική περιβαλλοντική και την εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία, με στόχο την ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξή τους.

Ειδικότερα, οι βασικοί στόχοι του δικτύου είναι :

  1. Η προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού αλλά και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη.
  2. Η οργάνωση και λειτουργία του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ (Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO).
  3. Η τεχνική στήριξη των μελών του σε όλα τα επίπεδα.
  4. Η υποστήριξη και ενθάρρυνση της επιστημονικής μελέτης και έρευνας εντός της περιοχής δραστηριότητάς του σε θέματα φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
  5. Η ανάληψη και υλοποίηση δράσεων στην κατεύθυνση των ήπιων μορφών τουρισμού (φυσιολατρικού, γεω-, οικο- και αγρο-τουρισμού), όπως και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
  6. Η ενίσχυση και υποστήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
  7. Η επιδίωξη ανάπτυξης συνεργασιών με άλλους δημόσιους ή τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, οργανισμούς ή εταιρίες για την επίτευξη των σκοπών του.
  8. Η προσπάθεια καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης με άσκηση επιρροής στους κοινωνικούς φορείς και με ενημέρωση των πολιτών ώστε να υιοθετούνται πιο φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις, συμπεριφορές και πολιτικές διαχείρισης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που άπτονται της οικονομίας, του πολιτισμού και γενικά της κοινωνικής δομής.
  9. Η προβολή των ιδιαίτερων πολιτισμικών, λαογραφικών στοιχείων και τοπικών προϊόντων.
  10. Η επιδίωξη συνεργασίας και επικοινωνίας με αντίστοιχους φορείς και οργανισμούς ή εταιρίες του εσωτερικού και εξωτερικού.
  11. Η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την επίτευξη οικονομικής ευρωστίας και αυτοδυναμίας για την προώθηση του έργου του.
  12. Η υλοποίηση έργων για λογαριασμό των Μελών του ή και άλλων φορέων, προς υλοποίηση των βασικών σκοπών του Δικτύου. Για τους συγκεκριμένους Φορείς, το Δίκτυο ενεργεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τις εξ' αυτού απορρέουσες έννομες σχέσεις ως πληρεξούσιος διαχειριστής του δικαιούχου, διαχειριζόμενο τους πόρους που προορίζονται για την υλοποίηση του έργου.