psiloritis geopark

Έκθεση Λαϊκών Καλλιτεχνών

ΓΕΩΔΗΜΙΟΥΡΓΩ

Έκθεση καλλιτεχνών του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη της Κρήτης & του Γεωπάρκου Τροόδους της Κύπρου

Κυριακή 12 έως Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλ
ειο

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 – 13:30 & 18:00 – 21:00
Σάββατο - Κυριακή 09:00 – 14:00
Επικοινωνία: 2834031606

Μία έκθεση καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε δύο μοναδικούς αλλά και συγγενικούς συνάμα τόπους της Μεσογείου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη στην Κρήτη και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο.

Στην έκθεση παρουσιάζεται από κοινού το έργο τόσο λαϊκών καλλιτεχνών όσο και αμιγώς εικαστικών. Όλοι οι συμμετέχοντες με εντελώς διαφορετικές καλλιτεχνικές καταβολές,  άλλοτε χρησιμοποιούν υλικά από τον τόπο τους και άλλοτε εμπνέονται από το φυσικό τοπίο, την ιστορία, την παράδοση και την καθημερινή ζωή όπως τη βιώνουν.


Η έκθεση οργανώνεται από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ σε συνεργασία με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΡΟΟΔΟΥΣ.

Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη και του όρους Τροόδους στην Κύπρο, έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και ιδιαιτερότητες. Οι δύο περιοχές χτίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, αξιοποιώντας όλο το περιβαλλοντικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο κεφάλαιό τους, δημιουργώντας αειφορικές υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού και τοπικά προϊόντα ποιότητας.

Για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τους, οι δύο περιοχές, κυρίως μέσω των αναπτυξιακών τους εταιριών, επιδιώκουν τη διαμόρφωση αναπτυξιακών μηχανισμών όπως είναι τα Γεωπάρκα.

Στην περιοχή του Ψηλορείτη έχει συσταθεί το «ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ».  Η σύσταση του έγινε το 2001 με πρωτοβουλία του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε  ΟΤΑ και με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με την ταυτόχρονη είσοδο του στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Παγκόσμιο  Δίκτυο Γεωπάρκων το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.

Στον παρόντα χρόνο οι αναπτυξιακές εταιρίες ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε  ΟΤΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΡΟΟΔΟΥΣ συνεργάζονται αξιοποιώντας τα τοπικά τους προγράμματα LEADER. Ως εκ τούτου σχεδίασαν και υλοποιούν από κοινού το διακρατικό σχέδιο με τίτλο «Γεωπροϊόντα». Το σχέδιο θέτει ως στρατηγικό στόχο τη σύνδεση της γης με τα παραγόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες  των περιοχών του Ψηλορείτη και του Τροόδους. Και οι δύο εταίροι θεωρούν ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται στις περιοχές τους εμπεριέχουν την προστιθέμενη αξία που δίνουν το περιβάλλον και ο πολιτισμός τους.

Μια από τις ενέργειες του σχεδίου είναι η προβολή του πολιτισμού των δυο γεωπάρκων μέσω ανάλογων εκδηλώσεων. Η έκθεση καλλιτεχνών με τίτλο «ΓΕΩΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», αναδεικνύει την αέναη  αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την φύση, το πώς δηλαδή επηρεάζεται η καλλιτεχνική φύση των ανθρώπων από τα ερεθίσματα της περιοχής τους, καθώς και από τα υλικά της Γης, πέτρα, ξύλο, πηλός,  που απλόχερα προσφέρει, τα οποία αποκτούν σχήμα και πνοή φέρνοντας τη φύση , την τέχνη και την εικαστική δημιουργία σε συμφωνική αρμονία.

Πιστεύουμε πώς τέτοιες δράσεις και σχέδια αναπτύσσουν την διεθνή ενεργητικότητα, φέρνουν τους λαούς πιο κοντά, αναδεικνύουν στο ευρύ κοινό δύο υπέροχους ορεινούς όγκους της Κρήτης και της Κύπρου, τον πλούτο, τους ανθρώπους και τα έργα τους

Καλώς Ορίσατε
Σωκράτης Κεφαλογιάννης
Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης
Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη


Αγαπητοί Αναγνώστες,
Με αίσθηση ιδιαίτερης τιμής και χαράς, γράφω αυτό το μικρό χαιρετισμό για το έργο συνεργασίας που έχουμε με την Αναπτυξιακή του Ψηλορείτη. Η συνεργασία της Κρήτης με την Κύπρο, και συγκεκριμένα των δύο περήφανων βουνών μας είναι περισσότερο απο συναρπαστική αφού αποτελεί μείγμα κοινής κουλτούρας. Κοινής περηφάνιας και αγάπης για τη Γη και τον άνθρωπο για τον μόχθο του, για τον ιδρώτα που πότισε και ποτίζει την πλούσια Γη που επιστρέφει στους ανθρώπους μας ζωή μέσω της τροφής και αγάπη μέσω της μουσικής και της τέχνης.

Η Γη μας, η Γη του Τροόδους και του Ψηλορείτη μεγαλώνει ανθρώπους με ιδιαίτερο ζήλο για ζωή και δημιουργικότητα, εργατικότητα και φιλοπρόοδη διάθεση στο μέτρο της αξιοπρέπειας που επιβάλλει ο νόμος της φύσης.

Τα στοιχεία του αέρα, του νερού, του χώματος και του ήλιου η συντροφιά με τα στοιχεία της φύσης, έδωσαν και δίνουν στους ανθρώπους τόσο του Τροόδους όσο και του Ψηλορείτη έμπνευση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η εσωτερικότητα αλλά και η πνευματώδης διάθεση που προκαλεί η επαφή με τα πιο πάνω στοιχεία έδωσαν και δίνουν μοναδικά στίγματα τεχνών, ευρηματικότητας, αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, προσδίδοντας μεγαλειώδη ταπεινή μεγαλοπρέπεια σε οτιδήποτε δημιουργούσαν τα χέρια τους• είτε αυτό ήταν η τροφή τους είτε τα είδη τα οποία χρησιμοποιούσαν ως εργαλεία και τελικά η πνευματικότητα τους που μεταφράζεται σε σπουδαία καλλιτεχνήματα.

Συγχαρητήρια σε όλους μας για αυτή την πρωτοβουλία. Ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμο το έργο που παράγεται μέσα από αυτή τη συνεργασία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύνδεση του ανθρώπου με την γη έχει να μας δώσει φοβερά στοιχεία και για μελλοντικές επιχειρηματικές σκέψεις. Κυρίως όμως αυτοδυναμία και απεξάρτηση από ξενόφερτα στοιχεία που μας κάνουν να μοιάζουμε ευάλωτοι στα καμώματα των καιρών.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κωνσταντινίδης
Πρόεδρος ΔΣ Αναπτυξιακής Τροόδους.


ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Το ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ιδρύθηκε το 2001 από τον αναπτυξιακό φορέα της περιοχής, το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ  με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ίδρυση του εντάσσεται στην στρατηγική επιδίωξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, που είναι  η δημιουργία των οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του Ψηλορείτη να εμπεριέχουν την πολιτιστική και περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία του.

Το πάρκο έχει μια έκταση περίπου 1200 km2 η οποία αγκαλιάζει τον ορεινό όγκο του Όρους Ίδη (Ψηλορείτη), την πεδιάδα του Μυλοπόταμου και τα Ταλλαία Όρη (Κουλούκωνας) φθάνοντας μέχρι τα βόρεια παράλια της Κρήτης. Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού.

Σήμερα το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της γεωλογικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εκπαίδευσης.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη
Γεωπάρκο Τροόδους

Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων
Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΡΟΟΔΟΥΣ
Το προτεινόμενο Γεωπάρκο Τροόδους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου και η έκτασή του ανέρχεται γύρω στα 137.000 εκτάρια ή 1370 km2 και καταλαμβάνει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους και το 15% της συνολικής έκτασης της Κύπρου.

Εκτείνεται στα ανατολικά από τα χωριά Μιτσερό, Αγιά Μαρίνα και Ποτάμι, στα βόρεια απότα Κατύδατα μέχρι τον Κάμπο της Τσακκίστρας, στα δυτικά μέχρι τον Σταυρό της Ψώκας και το Βουνί της Παναγιάς και στα νότια και νοτιοδυτικά από τα Βρέτσια, Άγιο Νικόλαο, Μανδριά, Παπούτσα και Άγιο Επιφάνειο. Διοικητικά εμπίπτει σε τρεις επαρχίες, της Λευκωσίας, Πάφου και Λεμεσού και καλύπτει την υψομετρική ζώνη από 300m έως τη ψηλότερη κορυφή της Κύπρου τη Χιονίστρα με υψόμετρο 1952m. Περιλαμβάνει 110 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 25000 κατοίκων.

Η γένεση της Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γένεση και ανύψωση της οροσειράς του Τροόδους, που ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μοναδικών και πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών, που κατέστησαν την Κύπρο γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου και συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ωκεανών και του πλανήτη μας γενικότερα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι της Κύπρου και οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να υποψιασθούν, ότι η δασώδης κορυφή του Τροόδους είναι το βαθύτερο στρώμα ενός κομματιού ωκεάνιου φλοιού, καθώς και του ανώτερου μανδύα της γης. Με άλλα λόγια, ένα οφιολιθικό σύμπλεγμα, που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο χώρος του Γεωπάρκο Τροόδους συνδυάζει τη συναρπαστική τoπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τρόοδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών καθώς και τα τυπικά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και το Γεωπάρκο Τροόδους ευχαριστούν θερμά τον ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για την παραχώρηση της αίθουσας της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, καθώς και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες Κρήτης και Κύπρου για τη διάθεση των έργων τους προς έκθεση.